Bentleys nya lyxbil – och svensk succé i Nashville
Nyheter, trender och ett quiz från Kungliga Automobil Klubben
Fredagen den 12 augusti. Välkommen till ett nytt nummer av KAK:s nyhetsbrev där vi delar med oss av vad som händer i vår värld. Om du gillar brevet får du gärna dela det i dina sociala kanaler eller sända vidare det till en vän.
I förra numret fick du 10 sommartips – och 34 härliga bilder från Midnattssolsrallyt. Den här gången bjuder vi på ett test av lyxiga Bentley Continental GTC Speed och berättar om svenska motorframgångar i Nashville.
Varma hälsningar från KAK-kansliet ☀️
Är du inte prenumerant?
KAK:s nyhetsbrev levererar nyheter och trender från bilvärlden direkt till din inbox – klicka på den blå knappen nedan för att bli prenumerant. Om du vill avregistrera dig klickar du här.
— T E S T —
Bentley Continental GTC Speed – Skånes Riviera levererar
2018 åkte vi på en roadtrip i då nya Bentley Continental GTC Speed för att ta reda på vad den nya genertionen måste leva upp till. Denna gång har vi emellertid bytt ut den italienska Rivieran mot den skånska. Låt oss lägga i högsta växeln och recensera nya Bentley Continental GTC Speed.
Bentley Continental GTC Speed (2022)
Motor: 6-liters, V12, 660 hästkrafter, 900 newtonmeter
Kraftöverföring: 8-stegad dubbelkopplingslåda, fyrhjulsdrift
Acceleration 0–100 km/h: 3,7 sekunder
Toppfart: 335 km/h
Vikt: 2 436 kg
Mått (längd/bredd/höjd): 4850/2187/1405 mm
Pris: 3 300 000 SEK (Testbil cirka 4 000 000 SEK)
Toplesstvilling
Listan över skillnaderna mellan coupé-varianten av Continental Speed och cabrioleten är inte lång. Det skiljer sig 0,1 sekunder till 100, 200 kilogram och 300 000 kronor, alla till coupéns fördel. Väljer man att blicka tillbaka en sida i historieböckerna är skillnaderna desto större. Nya Bentley Continental GTC Speed är snabbare, lättare, och dyrare men när det kommer till bilar i det här segmentet är det upplevelsen som är det viktigaste, inte tekniska data.
Skåne möter Italien
Vädret som vi möttes av i Båstad var i paritet med den italienska Rivieran – uppåt 34 grader stod det på bilens termometer. Vi begav oss ut mot Mölle och Italienska vägen, en väg som kännetecknas av dess likheter med den italienska Rivieran. Vår testbil, lackad i Magenta-lila, med matchande interiör och svarta fälgar, var kanske inte det som en italiensk designer hade kallat för ”bellissimo” men om inte annat är den ett utmärkt exempel på vad Bentley kan göra för dig som kund: din önskan, deras lag.
Det tyder på ett detaljtänk som genomsyrar hela kupén – till och med bälteshållaren var lila. I övrigt är kupén lika bombad med läder som Hells Angels klubblokal. Med tygtaket uppfällt är kupén nästintill lika tyst som varianten med hårt tak, något som är ett kännetecken för ultraexklusiva cabrioleter. Även i högre hastigheter med taket nedfällt går det att prata ostört, även om ett vindskydd – underligt nog – inte är standard. Inte heller ventilerade säten eller värme vid nacken är standard.
För de 1,1 miljonerna som är prispåslaget jämte föregångaren får man emellertid en W12 där effekten har skruvats upp rejält. Medan vi lyckades nå 322 knyck i föregångaren kan nya generationen accelerera hela vägen upp till 335 kilometer i timmen. Oavsett hastighet är accelerationen kraftfull och Continental GTC Speed är lika stabil som ett containerfartyg.
Kontinentala långfärdsambitioner
Det fina med en cabriolet är givetvis att körupplevelsen stimulerar ens sinnen desto mer. Pelle i botten möts av en våldsam acceleration och bilens 660 hästkrafter är i paritet med en kavallerichock. Accelerationen är påtagligt ihållande i minst sagt autobahn-kompatibla hastigheter. Bilens kontinentala ambitioner är ständigt närvarande och bilen njuter av höghastighetskörning. Prestandan är alltid tillgänglig och komfortnivån är himmelskt hög. Begreppet motorvägslok har tveklöst Continental GTC Speed som utgångsläge.
När man byter Hallands spikraka motorvägar mot de skånska landsvägarna träder Continental GTC Speeds mer flyhänta ambitioner fram. Medan föregångaren kändes väldigt framtung och lika smidig som ett kylskåp stoltserar helt nya Bentley Continental GTC Speed med en förvånansvärd flinkhet.
På landsväg duellerar de 660 kusarna med de 2 436 kilogrammen som likt en ryggsäck måste kånkas runt på. Resultatet är en upplevelse som ändock är mycket imponerande. Styrningen är förvånansvärt kommunikativ och ekipaget trivs bäst när man pushar det till åtta tiondelar. Pressar man på för mycket förvandlas GTC Speed från en pilgrimsfalk till servitören i Sällskapsresan som tappar alla tallrikar.
Bentley Continental GTC Speed framstår som mångsidig – den har en sida som är bestämt fridfull och en annan sida som är rent ut sagt vildsint. Continental GTC Speed är en lysande glidarbil – den är otroligt bekväm – och trots sina minst sagt imponerande prestanda är den oerhört användarvänlig. Att ratta en Continental GT dagligen hade varit ungefär lika svårt som att byta glödlampa även om baksätet är åt det trängre hållet.
Summan av kardemumman
Nya Bentley Continental GTC Speed är en utmärkt cabriolet, precis som föregångaren. Likt tvillingen med tak erbjuder Continental GTC Speed en magnifik kombination av komfort och prestanda. Det obegränsade huvudutrymmet lägger till en dimension till upplevelsen och såvida man bor på breddgrader där en cabriolet för 4 miljoner kan motiveras är den värd prispåslaget.
— Q U I Z —
Vilket land vill flest svenskar flytta till?
Vilket land tror du att flest svenskar hade emigrerat till om man fick välja vilket som helst?
1. Norge
X. Spanien
2. Thailand
Du hittar svaret längst ner i brevet.
— M O T O R S P O R T —
Succé för Linus Lundqvist i Nashville
Linus Lundqvist närmar sig Indy Lights-titeln efter att ha kört hem säsongens femte seger förra helgen med en förkrossande uppvisning på Nashvilles gator. Nu återstår bara fyra race – varav nästa körs på Gateway-ovalen den 20 augusti. Läs mer på Linus sajt.
Fler svenska motornyheter:
Felix Rosenqvist tog sig igenom ett kaotiskt och långt utdraget INDYCAR-race i Nashville förra helgen och fick till slut med sig en sjundeplats. Mer info här.
Edvin Hellsten stod för en stark insats på Anderstorp förra helgen, men den regerande mästaren Lukas Sundahl lyckades ändå rycka ifrån i Carrera Cup, skriver Teknikens Värld.
Alfred Nilsson slutade på femte plats när de italienska GT-mästerskapen avgjordes i Mugello förra helgen. Och tvåa i Pro/Am-klassen. Det betyder att svensken nu leder Pro/Am-mästerskapet och ligger femma i GT-mästerskapet.
— D E B A T T —
Rör inte min parkeringsplats!
Under augusti lanserar Kungliga Automobil Klubben kampanjen ”Rör inte min parkeringsplats!”. Syftet är att uppmärksamma betydelsen av att planera för goda parkeringsmöjligheter i våra städer.
Anders Ydstedt, ordförande i KAK:s expertråd:
”Tyvärr planerar många kommuner i dagsläget att ta bort parkeringsplatser. Det är ingen hållbar utveckling och inget som svenska folket vill ha. KAK har låtit göra en SKOP-studie som visar att tre av fyra svenskar anser att man vid nybyggnation skall planera så att det finns tillräckligt många parkeringsplatser både för boende och besökare. Det vill vi visa i kampanjen.”
Kampanjen kommer bland annat att lyftas i form av radioreklam, debattartiklar samt manifestationer i Göteborg, Malmö och Stockholm.
Anders Ericson, generalsekreterare KAK:
”Ska samhället ställa om till en mer hållbar fordonsflotta så måste det finnas möjlighet för alla, i hela landet, att kunna parkera och ladda sin elbil. Det är en förutsättning för att garantera människors mobilitet och en fråga som är mycket viktig för alla bilister, inte bara för våra medlemmar.”
— E V E N T —
Välkommen till en fartfylld dag med Annie Seel
KAK är klubben där det alltid är något kul på gång. Den 10 september kan du prova att navigera efter ”roadbook” – precis som i Dakarrallyt. Det blir en härlig lördag i samarbete med Dakaraktuella rallyföraren Annie Seel och Bengtsson Bil Premium Selection AB.
Vill du veta mer? Här hittar du mer information om innehåll, avgift och anmälan.
Är du inte medlem i KAK ännu?
Välkommen till Kungliga Automobil Klubben - den unika och personliga bilklubben.
Rätt svar: Norge
Enligt Instagramkontot @maps._.factory vill faktiskt flest svenskar flytta till Norge, hur tråkigt det än må låta. Men favoritlandet i flest europeiska länder är Tyskland – och då framför allt i Östeuropa. Men märkligast av allt är väl ändå att ingen vill flytta till Holland? Kolla in den här kartan!
Det var allt för i dag. Tack för att du läste hela brevet!
Nu önskar vi dig en underbar dag, så ses vi igen den 9 september 👋