Hur kommer vi att resa i framtiden?
Nyheter, trender och ett quiz från Kungliga Automobil Klubben
Fredagen den 28 januari, 2022. Välkommen till årets första nummer av KAKs nyhetsbrev där vi – som alltid – delar med oss av vad som händer i vår värld!
I förra numret berättade vi bland annat om elbilsdramat i Årets bil-finalen som avgörs i Genève om en månad, och så visade vi en interaktiv 3D-modell på hur Apples nya bil kan komma att se ut.
I det här numret firar vi segern för Annie Seels helkvinnliga team i Saudiarabien och så har vi utforskat hur människan kommer att transportera sig i framtiden. Dessutom konstaterar vi att KAK har synts och hörts i hela landet den senaste tiden, tack vare vårt expertråd som har lyft frågan om vikten av att det finns parkeringsplatser med laddmöjligheter nu när allt fler köper elbil.
Har du idéer, åsikter eller funderingar om nyhetsbrevet? Då är det bara att svara på mejlet. Vi läser allt – och om du gillar brevet är du mer än välkommen att dela det i dina sociala kanaler eller sända vidare det till en vän. Då kan du använda den här länken: https://kaksnyhetsbrev.substack.com/p/januari
Ha en fantastisk dag,
KAK-kansliet
Är du inte prenumerant?
KAKs nyhetsbrev levererar nyheter och trender från bilvärlden direkt till din inbox – klicka nedan för att bli prenumerant.
Om du önskar du avregistrera dig från nyhetsbrevet – klicka här.
— M O T O R S P O R T —
Sensationell seger för Annie Seel i Dakarrallyt
I förra numret av KAKs nyhetsbrev berättade vi att Annie Seel – som i flera decennier varit en kvinnlig pionjär inom motorsporten – skulle starta med ett helkvinnligt team i Saudiarabien innan jul. Hur det gick? Fantastiskt - såklart! Annie Seels nionde start i det legendariska Dakarrallyt slutade med succé. Tillsammans med tyskan Annett Fischer vann hon damklassen totalt.
Dakarrallyt var även den första deltävlingen i VM-serien för Rally Raid, där duon kom på 15:e plats i kategorin för T3 lättvikts-terrängbilar.
Annie Seels ord om bragden:
”Jag är så otroligt glad. Det har varit kul men jättejobbiga två veckor i Dakar. Det är hård konkurrens och navigationen är svår. Annett och jag har verkligen kämpat för att vinna priset för bästa tjejteam!”
— Q U I Z —
Var i världen finns den här motorvägen?
Tehran, Iran
Oklahoma City, USA
Monterrey, Mexiko
Du hittar svaret längst ner i brevet.
— I N N O V A T I O N —
Hur kommer vi att resa i framtiden?
Den tyske ingenjören Carl Benz vann kapplöpningen om att skapa världens första bil när han 1885 lanserade trehjulingen Benz Patent-Motorwagen och året därpå fick patent för den – framför näsan på konkurrenterna Gottlieb Daimler och Wilhelm Maybach. Nedan är en replika.
Nu, nästan 140 år senare, är elfordonen på stark frammarsch på grund av en rad offensiva biltillverkare. Enligt BBC planerar Jaguar att endast sälja elbilar från och med 2025, Lotus från 2028, Volvo från 2030 och General Motors från 2035. Ford säger att alla fordon som de säljer i Europa ska vara elektriska 2030 och då ska även 70 procent av alla bilar som Volkswagen säljer vara eldrivna.
En annan kapplöpning som pågår just nu är kriget om de självkörande bilarna. Frågan är vem som kommer att dominera den marknaden om några år? Ars Technica har listat sina favoriter, och nej, Tesla är inte ens med på topp 5… Ars Technica tror allra mest på taxiföretaget Waymo som startade som ett Google-projekt för ett drygt decennium sedan.
Om inte Waymo lyckas kommer ett annat robottaxi-företag att göra det. Mest troligen en aktör från Kina, menar Ars Technica. Men kommer utvecklingen att stanna vid självkörande elbilar? I den första Bladerunner-filmen från 1982 – som utspelade sig 2019 – flög man ju runt i flygande bilar.
Så blev det inte, men hur långt borta är vi egentligen från att kunna flyga till affären (om nu någon skulle få för sig att vilja handla i en fysisk affär i framtiden…)? Singularity Hub förklarar varför de flygande bilarna kan vara här inom ett decennium och New York Times har träffat uppfinnaren Marcus Leng från företaget Opener som har börjat visa upp sina prototyper efter flera år av hemlighetsmakeri (se inslaget från CBS News).
Opener är långt ifrån ensamma om att vilja förflytta trafiken från vägarna till himlen. Tidningen Alta har träffat Dezső Molnár som försöker bygga en laglig bil som kan flyga. Den har fyra vingar, tre hjul, läppstiftsröd propeller och sitter ihop tack vare mängder av silvertejp.
Faktum är att det finns mängder av företag som innoverar inom det här området. Gemensamt för de flesta är att de bygger fordon som endast rymmer ett fåtal personer. Men det finns en aktör som tänker större. New York-baserade Kelekona utvecklar just nu ett fordon som ska kunna transportera 40 personer samtidigt till en rimlig peng. Målet är att en flygtur mellan Manhattan och Hamptons ska ta 30 minuter och kosta omkring 700 kronor (se videon nedan).
Tiden är en nyckelfaktor eftersom det finns få saker som människan värderar högre. Därför planerar den japanska regeringen att utveckla rymdskepp som kan flyga mellan världens största städer om två decennier. Genom att använda modern raketteknik ska passagerarna kunna flyga till vilken storstad de vill på två timmar eller mindre, enligt den japanska tidningen Mainichi.
Så hur kommer det att sluta? Den som lever får se…
— E X P E R T R Å D E T —
Alla borde vara som kungen – gör fordonsregistret hemligt
KAK har sedan länge uppmärksammat frågan om att det öppna fordonsregistret är ett problem för landets bilister, då det används av biltjuvar. 2021 beslutade Skatteverket att förse H.M. Konung Carl XVI Gustaf med skyddade personuppgifter. Eftersom kungen är en stor bilentusiast innebär detta att hans bilsamling har hemligstämplats för allmänheten.
I en debattartikel i Expressen skriver Anders Ydstedt, ordförande för KAK:s expertråd:
”Naturligtvis är det helt rimligt att dessa uppgifter inte ska vara tillgängliga för alla. Få skulle nog komma på idén att en samlare av konst eller andra värdefulla föremål ska ligga i ett statligt register, öppet för vem som helst att ta del av. Ändå är det precis vad bilister utsätts för.”
— E V E N T —
Gärdesloppet firar 100 år den 5 juni
Fram med kalendern och sätt ett stort kryss på söndagen den 5 juni. Då firar nämligen det legendariska ”Gärdesloppet” 100 år – en folkfest som KAK är stolt huvudsponsor till.
Kortegen kommer att gå från Drottningholms slott och alla fordon med två eller flera hjul, med årsmodell 1982 eller tidigare, är välkomna. För att tävla i Prins Bertil Memorial gäller registreringsår 1972 eller tidigare.
För mer information och anmälan till detta rullande motorhistoriska kulturevenemang går du in på www.gardesloppet.com.
— E X P E R T R Å D E T —
KAK syns och hörs i hela landet
Under de senaste veckorna har expertrådet lyft frågan om vikten av att det finns parkeringsplatser med laddmöjligheter, när allt fler köper elbil. Varannan personbil som säljs är laddbar och var fjärde är en elbil. Men många kommuner arbetar konsekvent för att minska tillgången på p-platser på kvartersmark, i anslutning till boende och arbetsplatser. Det är helt feltänkt.
Artiklar i ämnet har publicerats i många tidningar runtom i landet, såsom Dagens Nyheter, Jönköpings-Posten, Aftonbladet, Enköpings-Posten, Gotlands Allehanda, Katrineholms-Kuriren, Skånska Dagbladet, Dala-Demokraten och ett antal andra tidningar. Här kan du läsa artikeln i Katrineholms-Kuriren.
Är du inte medlem i KAK ännu?
Välkommen till Kungliga Automobil Klubben - den unika och personliga bilklubben.
— P S S T ! —
Missa inte: Fem spännande spaningar
TRANSPORT – Med hjälp av ny teknik och några iPads kan även du flyga en helikopter nu för tiden. New York Times gav sin reporter i uppdrag att flyga över Kalifornien – utan några förkunskaper. Det gick alldeles utmärkt.
TV – Förra veckan släppte Netflix den fjärde och sista säsongen av ”Ozark” som är en av de 18 tv-serier som tidningen Wired ser fram emot 2022. Andra höjdpunkter: ”The Lord of the Rings” (Amazon), Pam & Tommy (Disney+) och ”1899” (Netflix) från skaparna av den tyska pärlan ”Dark”.
MOTOR – En Saab som stått i en lada sedan 1979 såldes för en halv miljon kronor på auktion här om dagen. Det handlar om en finsktillverkad 96 GL V4 Super som bara gått sju kilometer de senaste 43 åren, skriver Expressen.
KULTUR – På sajten Radiooooo möts du av en världskarta och om du klickar på ett land spelas musik därifrån – från det årtionde du väljer. Perfekt för frågesport i bilen eller runt middagsbordet!
NATUR – Enligt sajten Moss and Fog finns det 60 000 trädarter runt om i världen – här är tio bilder på några av de mest fascinerande.
— Q U I Z —
Rätt svar: Tehran, Iran
Har du kollat in sajten random.earth? Den slumpar fram satellitbilder som användarna har laddat upp från jordens alla hörn, som bilden ovan på Tehran. Ett nytt sätt att resa på i dessa tider…
Det var allt för i dag. Tack för att du läste hela brevet! Vi ses igen den 25 februari 👋