Så kommer vi att använda bilen i framtiden
Se höjdpunkterna från KAK:s nya omfattande rapport om hållbar bilism.
Fredagen den 9 september. Välkommen till ett nytt nummer av KAK:s nyhetsbrev där vi delar med oss av vad som händer i vår värld. Om du gillar brevet får du gärna dela det i dina sociala kanaler eller sända vidare det till en vän.
I förra numret bjöd vi bland annat på ett test av lyxiga Bentley Continental GTC Speed. Den här gången får du veta vad som hände på eventet BotaniCar där KAK medverkade för att diskutera hur framtidens hållbara bilism ser ut. Men först rekommenderar vi dig att kolla in vår nya rapport ”Bilens roll i samhället” som bygger på en omfattande undersökning om hur vi kommer att använda våra bilar i framtiden.
Vill du hålla dig uppdaterad kring bland annat nyheter inom motorsport och trafikpolitiska frågor? Om svaret är ja föreslår vi att du följer oss på Facebook och Instagram.
Bästa hälsningar från KAK-kansliet
— R A P P O R T —
Antibilpolitiken har nått vägs ände
Antalet bilar växer samtidigt som de släpper ut allt mindre. I det läget väljer kommuner och staten att planera för minskad bilism. Är detta rimligt? KAK har låtit göra en omfattande undersökning som visar att behovet av bil snarare kommer att växa i framtiden. Hela 81 procent av svenskarna vill ha tillgång till egen bil. Rapporten presenterades den 4 augusti vid BotaniCar i Båstad och en stor artikel publicerades i DN Debatt i mitten av augusti.
I mars 2022 passerade Sverige fem miljoner bilar i trafik. Samtidigt har bilen hamnat högt på den politiska dagordningen inför höstens val. För bilisterna har bränslekostnaderna blivit rekordhöga under året, till stor del på grund av skatter och höga svenska krav på inblandning av biodrivmedel. Därtill har ökade råvarukostnader kommit som en följd av Rysslands krig mot Ukraina. Det finns dock fler dimensioner än drivmedelsskatter i konflikten mellan hur politiken hanterar bilismen och svenskarnas beroende av bilen.
Anders Ydstedt, ordförande för KAK:s expertråd:
”Samtidigt som bilen håller på att bli utsläppsfri arbetar myndigheter och många kommuner med restriktioner mot bilismen. Det handlar om fysiska begränsningar av framkomlighet, för låga investeringar i väginfrastruktur och minskat antal parkeringsplatser i våra städer, vilket dessutom försvårar elektrifieringen av fordonsflottan då bilarna måste laddas någonstans.”
KAK har låtit SKOP ställa ett antal frågor om synen på bilen. Det är tydligt att svenskarna helst väljer bilen nu och i framtiden. Hela 81 procent vill ha tillgång till egen bil. Dessutom har andelen som vill hyra eller dela bil ökat från 7 till 12 procent de senaste fem åren. Bildelning är ett bra koncept för de grupper som inte dagligen behöver tillgång till bil. Av de som inte äger bil vill en tredjedel ha tillgång till egen bil.
Svenskarna är också beroende av bilen i vardagen och många skulle få sämre levnadsstandard utan bil. Det finns en tydlig konflikt när det gäller planeringen för biltrafiken och svenskarnas beroende av bilen. Varannan intervjuad (46 procent) upplever att kommunerna försöker försvåra framkomligheten för privatbilar och bilar som skall leverera gods.
Anders Ydstedt:
”I stat och kommun planeras det tvärt emot svenska folkets vilja när det gäller bilen. Det verkar som att de ansvariga har skygglappar för att framtidens bil kommer att vara tyst, utsläppsfri och säker. Man tycks utgå ifrån gårdagens miljöstörningar och en förlegad syn på bilen. I stället borde man lyssna på hur svenskarna själva ser på framtiden för bilen och utforma politik och trafikplanering därefter. Antibilpolitiken har nått vägs ände.”
Rapporten ”Bilens roll i samhället” i 8 punkter
▪️ 81 % reser med bil minst en gång i veckan. Inte oväntat har bilen särskilt stor betydelse i de delar av Sverige som ligger långt från storstäderna och för familjer som har långt till nödvändig service.
▪️ Det är väsentligt fler som tror att bilresande och biltransporter kommer att öka i framtiden än som tror att de kommer att minska.
▪️ 72 % är helt eller ganska beroende av bilen för att vardagen ska fungera.
▪️ 69 % av bilhushållen anser att deras levnadsstandard skulle försämras väldigt eller ganska mycket om de inte hade bil.
▪️ 56 % av uppger att man skulle få väldigt eller ganska mycket svårare att bo kvar i sin nuvarande bostad om hushållet inte hade bil. Andelen har ökat sedan 2013 då frågan ställdes förra gången. Ser man bilberoendet uppdelat efter partisympatisörer är det en majoritet för alla partier utom MP och V som har denna uppfattning.
▪️ 64 % anser det viktigt eller mycket viktigt att myndigheter och politiker ska planera för ökat antal personbilar.
▪️ 74 % anser att det är dåligt att förtäta i centrala Stockholm, Göteborg och Malmö om det försvårar för de som bor utanför att ta sig dit.
▪️ 75 % anser att man skall planera nya bostadsområden så att parkeringsplatserna räcker åt alla som bor och besöker bostadsområdet.
Är du inte prenumerant?
KAK:s nyhetsbrev levererar nyheter och trender från bilvärlden direkt till din inbox – klicka på den blå knappen nedan för att bli prenumerant. Om du önskar du avregistrera dig från nyhetsbrevet klickar du här.
— E V E N T —
Guldkornen från BotaniCar – ett framtidsevent om bilens roll i samhället
Som du kunde läsa i texten ovan om KAK:s nya rapport arrangerades BotaniCar i Båstad förra månaden. Närmare bestämt i Norrvikens trädgårdar under rubriceringen ”framtidens bilevent”, där fokus på fordon, livsstil, och trädgård gick hand i hand med drömmen om frihet och en grön framtid. Det var med andra ord den idealiska plattformen för KAK att samtala, diskutera och debattera hur framtidens hållbara bilism ser ut. Här är en summering av eventet.
Båstad bjöd på tropisk värme som ett passande komplement till dagens heta ämnen. Seminarier där företrädare från bilindustrin, branschorganisationer, politiken och media fick vara med och bidra med sina tankar kring bilar, bilism och mobilitet. Underlaget för dagens seminarier var SKOP-undersökningen om svenskarnas inställning till bilens roll i samhället som du kan läsa mer om i texten ovan.
Branschpanelen – bestående av Tommy Letzén, VD för Motorbranschens Riksförbund, Paul G Höglund från KAK:s expertråd, och Irene Bernald, kommunikationschef på Audi Sverige – var inte förvånade över trenderna som framkom i KAK:s rapport. På Audi jobbar de exempelvis intensivt med både elektrifiering och självkörande bilar. Sverige är en prioriterad marknad för många biltillverkare när det kommer till just elbilar.
På bara två år har andelen sålda elbilar ökat från 10 till 30 procent medan 50 procent av bilar hos Audi är rena elbilar. Det leder till en ökad efterfrågan på infrastruktur – bilar måste kunna laddas, inte minst när de är parkerade. Bilindustrin ligger före politiken, något som orsakar en hel del ovisshet inom motorbranschen. Självkörande bilar bidrar till ökad mobilitet, både på individuell basis och för den stora massan. Just individuell mobilitet är ett mycket omtalat ämne i bilbranschen just nu. Det är en fråga om hur väl bilismen kan tillgodose gemene mans mobilitetsbehov genom att kombinera frihet med smidighet.
Efter att Branschpanelen fick säga sitt var det dags för Politikerpanelen att ställa sig vid podiet. På plats fanns Socialdemokraternas Teres Lindberg, tredje vice ordförande, riksdagens trafikutskott, Moderaternas Maria Stockhaus, ledamot, riksdagens trafikutskott, Johan Swanstein, kommunstyrelsens ordförande, Båstad samt Anders Östberg från Motorbranschens Riksförbund.
Politikerna var enade om att man måste ta hänsyn till hela rikets olika behov. Det är en balansgång mellan att ge väljarna precis det de vill ha samtidigt som framtiden måste tas i beaktande. Bilismen måste värnas om, något samtliga parti förutom Miljöpartiet och Vänsterpartiet håller med om. Politiken ska leda vägen för att bilismen skall kunna utvecklas, både med hänsyn till branschen och folket.
Från motorjournalisternas värld fanns Jan-Erik Berggren från Expressen, Julia Brzezinska från TT och Dagens Industri samt Fredrik af Petersens från Sverige Radio. Samtliga har vunnit det mycket prestigefyllda KAK:s journalistpris. De ackompanjerades även av Christer Svensén från KAK:s expertråd. Journalisterna höll med om att intresset för bilar har ökat i takt med elektrifieringen. Det gäller inte minst bland de som inte nödvändigtvis är bilintresserade. Det faktum att bilen är under ständig utveckling är av stort intresse för den stora massan. Mobilitetsfrågan är het i hela världen, inte bara i Sverige.
Framtiden kommer att erbjuda flera olika mobilitetslösningar där bilen står i centrum, vare sig det är i form av privatägda bilar till bilpooler eller självkörande fordon för masstransport. En sak som är säker är att bilismen är en viktig del av samhället, något samtliga paneler höll med om.
— D E B A T T —
Rör inte min parkeringsplats – KAK träffade politiker i Göteborg och Malmö
Parkeringsplatser behövs för att skapa levande städer. Trots detta väljer många kommuner att ta bort parkeringsmöjligheter eller att inte planera för nya när det byggs. Mot bakgrund av detta har KAK lanserat kampanjen ”Rör inte min parkeringsplats!”. Detta för att påverka politikerna som fattar beslut kring hur städerna ska planeras anordnades manifestationer och samtal i Göteborg och Malmö.
I slutet av augsuti samlades ett antal medlemmar i KAK Västras klubblokal och på en parkeringsplats vid Heden i Göteborg för samtal om vikten av tillgång till parkering. Trafiknämndens ordförande Toni Orsulic (M) var med och tog del av kampanjen i ämnet.
Magnus Hellsten, ordförande, KAK Västra: ”Det blev bra samtal som kommer att fortsätta. Frågorna engagerar uppenbarligen både våra medlemmar och politiker”.
I Malmö anordnades i början av september en manifestation på Stortorget samtidigt som kommunfullmäktige hade sammanträde. I Rådhusets foajé överlämnades ett informationsblad och en t-tröja med texten "Rör inte min parkeringsplats!" till Andreas Schönström (S) och Håkan Fäldt (M), ordförande respektive andre vice ordförande i tekniska nämnden.
Jacob Laurin, ordförande i KAK Södra: ”Vi vill lyfta frågan kring parkeringsplatser. Antalet bilar ökar och vi måste ha plats för bilar oavsett drivmedel. Och de måste stå någonstans.”
Under sommaren har också ett antal artiklar i ämnet publicerats i tidningar runtom i landet. Dessutom har budskapet förmedlats genom radioreklam.
Anders Ydstedt, ordförande, KAK:s Expertråd: ”God tillgång till parkering är en förutsättning för att garantera människors mobilitet i hela landet, för att skapa levande städer och för omställningen av fordonsflottan. Tankarna på att ta bort parkeringsplatser eller att inte tillskapa nya när det byggs måste skrotas.”
Under september kommer även KAK Östra att genomföra en motsvarande manifestation som i Göteborg och Malmö.
Är du inte medlem i KAK ännu?
Välkommen till Kungliga Automobil Klubben - den unika och personliga bilklubben.
— T Ä V L I N G —
Sveriges unga elit gjorde upp i Prins Carl Philips Racing Pokal
Med ett väder som gick från strålande solsken till ruskigt regn slogs den unga svenska kartingeliten den 25–28 augusti om Prins Carl Philips Racing Pokal på GTR Motorpark. Priset instiftades 2013 på Prinsens initiativ och har som syfte att framhäva unga kartingtalanger. Detta år var det dessutom premiär för historiens första SM i el-kart.
Prins Carl-Philip lämnade GTR Motorpark med ett leende på läpparna.
”Jag är stolt och imponerad av på vilket sätt förarna, personalen på banan och tävlingsorganisationen hanterade den mycket utmanande vädersituationen”.
Beträffande elektrifieringens frammarsch som syns såväl på vägen som racingbanan är Prinsen positivt inställd: ”Det är nytt och annorlunda, självklart, men det är roligt att vara del av framtiden, vilket det här faktiskt är”.
Vann gjorde Wilgot Edqvist i klassen Rotax Max Senior medan CharIie Andersen körde hem priset i Rotax Max DD2. Tävlingen anordnas av Kungliga Automobil Klubben, Svenska Bilsportförbundet, Lidköpings kartingklubb och ProConsulting AB.